Boeren Goudse OPLEGKAAS
22-08-2018

 

Boeren Goudse Oplegkaas

 

Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) is een unieke kaas met een verhaal.

 

Ze wordt gemaakt van rauwe zomermelk van koeien die in de weilanden van het Groene Hart grazen. De smaak van de melk is romiger en voller, zodat het mogelijk is kaas te maken die lang kan rijpen en toch smeuig blijft. 

 

De kaas wordt op traditionele wijze in houten vaten met linnen kaasdoeken gemaakt. De kaas weegt rond de 20 kilo en kan enkele jaren opgelegd worden om te rijpen tot zijn unieke en kenmerkende volle smaak. De BGO is minimaal 20 tot 24 maanden gerijpt voordat hij wordt verkocht.

 

Het opleggen van de kaas gebeurt niet bij de boeren zelf maar bij Remijn in Kerkdriel. Voor de affinage van boerenkaas is veel vakmanschap nodig. 

Slow Food: een wereldwijde voedselbeweging, staat voor goed, puur en eerlijk voedsel met een eigen cultuur.

De Slow Food foundation heeft deze BGO opgenomen in de Ark van de Smaak, een lijst van traditionele, ambachtelijke producten verspreid over de hele wereld die dreigen te verdwijnen. Door de samenwerking van en met de boeren waarborgen zij onderling de kwaliteit van de producten, beschermen ze het landschap en helpen elkaar de productiemethoden te verbeteren.