Gewassen Roodkorst kazen.

 

Delikasa beschikt over een uitgebreid assortiment gewassen roodkorst kazen dat zich nog regelmatig uitbreidt. Tevens spelen wij met onze kazen in op de seizoenen.

 

De karakteristieke korst van deze kazen wordt tijdens het rijpingsproces veelvuldig gewassen of geborsteld met licht gezouten pekelwater, wijn, distillaat of bier waaraan de Corynebacterie of Brevibacterium linens is toegevoegd. Hierdoor krijgen deze kazen hun unieke smaak en aromatische karakter. De meeste korsten van dit soort kazen, mits niet uitgedroogd of te oud, zijn eetbaar.

 

Deze aromatische rode gewassen korstkazen passen zeer goed op de kaasplank in combinatie met iets zoetigs en een volle rode wijn

 


 

 

Chaumes

 

 

Deze beroemde gepasteuriseerde merkkaas komt uit het zuidwesten van Frankrijk. Het is een koemelkse kaas van zachte zuivel met een gewassen korst.

 

Smaak: de smaak varieert met de rijpingsgraad van de kaas en gaat van zeer mild en romig tot licht pittig, echter nooit echt geprononceerd.

 

Wijnadvies: een goede, mild droge tot zoete witte wijn of een mooie rode wijn als een Bergerac.

 


 

 

Epoisses Berthaut AOC

 

 

Epoisses wordt gemaakt binnen de grenzen van een klein, strikt afgebakend gebied in de Cote d'Or, Yonne en Haute-Marne. De naam is afgeleid van het dorp waar de kaas het eerst werd gemaakt. Het waren de cistercienzer monniken van de abdij van Citeaux die deze kaas in de 16e eeuw ontwikkelden. 

 

De kaas is van volle koemelk en wordt tegenwoordig gethermiseerd wat wil zeggen dat zij 15 seconden tot 57 - 68 graden celsius wordt verhit. Zij mag de vermelding "au lait cru" niet meer dragen.

 

Smaak: de smaak is altijd romig en smeltend. Oudere kazen hebben een complexere en pitterger smaak dan de jonge.

 

De kaas is ook erg lekker in salades en quiches. Het geschiktst is zij echter als dessert.

 

Wijnadvies: een goede witte of rode Bourgongne of een Elzasser Pinot Gris.

 


 

 

Kernhem

 

 

De Kernhem is een Nederlandse kaas die wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. De kaas is lekker op een kaasplateau maar ook erg geschikt om mee te koken. 

 

Smaak: de kernhem heeft een pittige smaak.

 

Wijnadvies: bij deze kaas past een goede port of een lichte, fruitige rode wijn, koel geschonken.

 


 

 

Langres AOC

 

 

De Langres is een gethermiseerde kaas die wordt gemaakt in de Bourgogne en in delen van de Vogezen en de Champagne. Het is een kaas van koemelk waarbij de wrongel niet gewassen en geroerd wordt maar gelijk in de vorm wordt gedaan. Na een spontane uitlekbeurt gedurende 24 uur wordt de kaas uit de vorm gehaald en met de hand gezouten en laat men hem op een rooster drogen. De kaas wordt tijdens de rijpingstijd regelmatig gewassen met pekelwater. Aan het eind van de rijping vormt zich een kuipje boven in de kaas.  Traditiegetrouw wordt hierin wat marc de Bourgogne geschonken om de rijping te verbeteren. 

 

Smaak: het is een pittige kaas

 

Wijn: een goed glas rode Bourgogne of Elzassser Pinto Gris.

 


 

 

Munster Vigneron AOC

 

 

De Munster is zeker de meest authentieke Europese kaas geweest. Het verhaal begint in de 7e eeuw toen monniken hun eigen monasterium oprichtte in het dal van de Fecht.  Van oorsprong werd de kaas gemaakt in de Elzas maar door de grote faam die binnen korte tijd werd bereikt ging men al snel samenwerken met Lotharingers. Zo werd de munsterkaas een gezamenlijk bezit van de Elzassers en de Lotharingen. Tijdens een 30 jarige oorlog tussen katholieken en protestanten lag de productie stil. In 1675 toen Franse troepen de Elzas in handen kregen herleefde de munsterkaas.

 

Er kwam een katholieke, complexe en romige variant gemaakt van volle koemelk en een protestantse variant die wat rustieker en minder geprononceerd was. Tot op heden bestaan beide typen kaas nog. De munster bij Delikasa is een rauw melkse kaas.

 

Smaak: varieert van zacht en neutraal tot rijk en karaktervol.

 

Wijn: gewurtztraminer of een Pinot Gris. Ook een een lekker biertje doet het goed bij de munster.

 


 

 

Saint Albray

 

 

Een leuk en rustiek kaasje uit de Pyreneen waar weinig specifieks over is te vertellen. Wij hebben deze kaas meestal onder de naam Petit Tourtain in onze winkel.

 

Smaak: hij is een vrij zacht en vriendelijk van smaak.  Heeft wat accenten van noten en gedroogd fruit.

 

Wijn: een droge witte wijn of een rode, zuid Franse wijn.

 


 

 

Raclette kaas

 

 

De raclette kaas is een rauw melkse bergkaas, half hard van structuur en ze kan erg goed smelten. Er is Zwitserse en Franse raclette kaas.

 

Bij de raclette worden halve kazen met het snijvlak bij een natuurlijke of elektrische warmtebron geplaatst, waardoor de kaas gaat smelten op het snijvlak. De gesmolten kaas wordt vervolgens op een bord gedaan en daarbij worden er vaak zilveruitjes, augurken, in de schil gekookte aardappelen en  gedroogd vlees of brood bij gegeten.

 

Naast de originele grote racletteapparaten hebben wij leuke, makkelijk neer te zetten en mee te nemen raclette setjes. Gezellig om tijdens een feestje op tafel te zetten en uw gasten mee te verrassen.

 

Smaak: licht pittig en aromatisch.

 

Wijn: frisse witte wijn of een Pinot Noir als er ook vlees bij wordt gegeten.