Harde kazen

 

Delikasa beschikt over een uitgebreid assortiment harde kazen dat zich nog regelmatig uitbreidt. Tevens spelen wij met onze kazen in op de seizoenen.

 

De meeste van onze Franse kazen hebben vaak het keurmerk AOC. Dit wil zeggen: Appellation d’Origine Controlee. Het is een keurmerk voor beschermde kazen. AOC kazen komen uit een duidelijk afgebakend gebied en worden gemaakt volgens wettelijk vastgelegde regels m.b.t. het ras van het vee, voedsel, melkkwaliteit, kaasbereiding, vetgehalte, minimale rijping etc.

 

 


 

 

 

Abondance AOC

 

 

Deze kaas komt uitsluitend van de bergweilanden en boerderijen uit het Abondancedal en de Aravisbergketen in de Haute-Savoie. De kaas stamt uit de 5e eeuw toen monniken de barbaarse Bourgondiers aanmoedigden kaas te maken van de melk van de door hen meegenomen roodbonte koeien. In de 14e eeuw werd deze kaas van de Abondance-abdij vaak aan het pauselijke hof gegeten. Abondance is een kaas van zachte rauwe koemelk. Een echte abondance herkent u aan de blauwe caseïneplek aan de buitenkant. De kaas is binnenin ivoorgeel, zacht soepel en iets smeuig

 

Deze kaas wordt vooral erg gewaardeerd in de zomer als de koeien veel wilde bloemen, kruiden en vet gras hebben gegeten.

 

Smaak: fris en zuiver met een vleugje hazelnoten in de finale

 

Wijnadvies: zacht en subtiel zoals een pinot blanc uit de Elzas of een rode wijn uit de Savoie of Zwitserland.

 


 

 

Appenzeller

 

Dit is een Zwitserse bergkaas. Het is een kaas met een eeuwenoude traditie die niet alleen verrukkelijk is om uit het vuistje te eten maar ook uitstekende culinaire eigenschappen bezit. Ze wordt gemaakt van ongepasteuriseerde, volle koemelk.

 

Smaak: volle, rijpe, fruitige en pittige smaak.

 

Wijnadvies: een kruidige wijn met een iets peperige ondertoon uit het Rhonedal, Australie of Zuid Afrika.

 


 

Comté AOC

 

Deze beroemde kaas komt uit de Jura in Frankrijk. Het is een oeroude kaas die al gemaakt werd door de Kelten in de Jura. De kaas is gemaakt van rauwe koemelk.

 

De kleur van de kaas verschilt per streek en per seizoen omdat er bij de bereiding niets aan het kalfsstremsel en de melk toegevoegd mag worden. In de winter (meer hooi) is de kaas strogeel en zomers (meer gras en weidebloemen) is ze voller geel.

 

Smaak: afhankelijk van de tijd van het jaar. Winterkazen hebben een gebrander aroma, hazelnoten en hooi en de zomerkazen smaken meer naar gras, berg- en weidebloemen en kruiden.

 

Jonge comte is lekker op brood of als tosti, geraspt over de pasta in salades en bij een fondue.

 

Wijn: elke goede wijn past bij deze kaas.

 


 

 

 

Le Chartreux

 

Een fijne bergkaas uit de Haute-Savoie (Frankrijk) bereid uit rauwe koemelk. Deze kaas doet het goed op een kaasplankje.

 

Smaak: vol, licht pikant

 

Wijn: bij Chartreux past een goede sherry of witte wijn.

 


 

Emmentaler AOC

 

De emmentaler behoort tot één van de bekendste kazen ter wereld. De bijnaam van deze zwitserse emmentaler is dan ook ‘Koning der Kazen’.

 

De kaas behoort ook tot de grootste ter wereld. De kaas heeft grote, gelijkmatige ogen. Deze ogen worden veroorzaakt door de grote koolzuurgasbellen die rijdens de rijping ontstaan.

 

De emmentaler is zeer geliefd uit het vuistje en bij de kaasfondue.  Hij kan ook uitstekend in een salade worden verwerkt.

 

Smaak: mild, zoet en fruitig met een herkenbare hazelnoot ondertoon.

 

Wijn: bij voorkeur een frisse, witte wijn uit de Jura of een Elzasser pinot blanc

 


 

 

Grana Padano

 

Ook deze kaas heeft een geschiedenis van meer van 1000 jaar. Hij dankt zijn naam aan zijn herkomst, het Padanodal en deels aan zijn structuur die wat ‘korrelig’ aandoet. De Grana Padano wordt gemaakt van rauwe koemelk van goede kwaliteit.

 

De kaas wordt vaak gebruikt in gerechten. Zij heeft een hoog eiwit gehalte en een relatief laag vetgehalte (-30%). Tevens heeft ze een hoog minerale zoutgehalte en daardoor is de Grana Padano een zeer gezonde kaas die vaak wordt geadviseerd aan kinderen, ouderen en herstellenden.

 

Smaak: het is een droge, harde kaas, vol en licht pikant van smaak.

 

Wijn: een frisse prosecco, een droge witte wijn of een volle rode italiaanse wijn.

 


 

 

Gruyère AOC

 

Zwitserse bergkaas uit rauwe koemelk. Ook deze kaas heeft een hele lange historie. De kaasbereiding is vaak van generatie op generatie doorgegeven. Gruyère is een lekkere kaas op een kaasplankje en ook prima te gebruiken bij een kaasfondue of in een gratingerecht.

 

Smaak: een volle, romige smaak, enigszins zoutig en pikant met een vleugje walnoot.

 

Wijn: bij voorkeur een witte wijn. Bij een oudere Gruyère heb je een vollere wijn nodig zoals een rijke chardonnay of ronde, volle rode wijn.

 


 

 

 

Manchego DO

 

De ambachtelijke Manchego wordt gemaakt van volle, rauwe schapenmelk uitsluitend van het Manchegoras. Onze Manchego heeft een omhulsel van rozemarijn. Deze kaas is heerlijk op een kaasplankje in combinatie met een vijgenpulp of vijgendip.

 

Smaak: sterke, pikante smaak met rozemarijn.

 

Wijn: een stevige rode wijn.

 


 

 

 

Peccorino Romano DOC

 

De peccorino Romano heeft een zeer oude geschiedenis en was al bekend bij de oude Romeinen. De basis van deze kaas is verse, volle schapenmelk die meestal wordt gethermiseerd (gedurende 15 seconden opgewarmd tot boven 57 graden Celsius). Het is een zeer gezonde kaas met een laag vetgehalte. Ze maakt deel uit van het beroemde “mediterrane dieet”.

 

Smaak: forse smaak die intenser wordt naarmate de kaas wat ouder is.

 

Wijn: goede krachtige rode wijn.

 


 

 

Reggiano

 

Deze kaas is afkomstig uit de omgeving van Parma en Reggio Emilia maar ook uit delen van de provincie Bolgna en Mantova, Noord Italie.

De kaas wordt vervaardigd van deels afgeroomde, rauwe koemelk van 2 melkbeurten. De structuur, de voedingswaarde, het vetgehalte (30%) en de lange rijpingsperiode (2 jaar) maakt van deze kaas een typische "grana".

 

De Reggiano onderscheidt zich van de andere kazen door de herkomst van de melk, de voeding van de koeien (vers weidegras met veel bloemen en kruiden en wilde klaver) en door de kleinschaligheid van de productie. De kaas wordt nog zeer ambachtelijk gemaakt. U herkent de kaas aan de in de korst gebrande naam.

 

De kaas wordt voornamelijk gebruik in geraspte vorm voor over de pasta, polenta en risotto.

 

Smaak: volle smaak, licht kruidachtig.

 

Wijn: een frisse witte of volle rode bij voorkeur een Italiaanse.

 


 

Tete de Moines

 

Deze door de monniken van de abdij van Bellelay in de Zwitserse Jura gemaakte kaas is een van de grappigste kazen van Europa.

De cilindervormige kleine, rauwmelkse kaas wordt eerst van zijn kruin ontdaan, dat wil zeggen dat men het bovenste deel van de korst afsnijdt net zoals men een monnikskruin zou scheren. Hieraan dankt de kaas zijn bijnaam: monnikskop.

 

Normaliter plaats men de kaas op een speciaal apparaat, de Girolle. Dit is een soort draaiende schaaf die sierlijke, flinterdunne krulletjes maakt van de geschaafde kaas. Krulletjes van deze kaas maken ieder kaasplateau tot iets feestelijks.

 

Smaak: de smaak is vol en pittig en de schaafsels smelten op de tong.

 

Wijn: witte of volle rode wijn, bier of een lekker borreltje, aan u de keus!