Lekkere stamppotten.

 

 


 

Witlof stamppot met kaas, komijn en ananas

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 

1 kg aardappelen
3 struikjes witlof(of 4 als ze mooi dun zijn)
1 appel
1/4 verse ananas in stukjes of 1/2 blik ananasstukjes op sap
20 gr belegen kaas(dikke plak)
3 theelepels djinten of komijnzaad (of vervang de kaas en komijn door komijnekaas)
1,5 theelepel verse gehakte tijm
25g boter
1,5 dl melk
versgemalen peper en zout nootmuskaat

 

Bereidingswijze:

 

Kook de geschilde aardappelen in 20 minuten gaar. Verwijder de stronkjes uit de struikjes witlof. Snijd het lof in smalle reepjes. Schil de appel, rasp deze grof of snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snij de ananas, snij de kaas in blokjes. Maak van de gare aardappelen puree met de tijm, boter, warme melk, peper, zout en djinten en nootmuskaat. Schep de witlofreepjes, appel, ananasstukjes en kaasblokjes door de aardappelpuree. Warm goed door.

 

Tip:

 

Wil je er vlees bij hebben dan is het lekker als je door de stamppot gerookte kipfilet doet.

 

 

Andijviestamppot met Kaas

 

Ingredienten voor 4 personen:

 

1kg aardappelen
1,5dl melk
40g boter
zout
peper
nootmuskaat
500g andijvie
350g jong belegen kaas (plak)

 

Bereidingswijze:

 

Maak de andijvie schoon, snij hem in hele dunne reepjes. Was de reepjes goed en laat ze uitlekken. Snij de kaas in blokjes. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Maak de melk warm. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de kokende melk en de boter toe en roer het luchtig. Schep de andijvie door de puree en maak de stamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat de stamppot goed warm worden en schep op het laatst de kaasblokjes erdoor.

 

Tip:

Lekker met  karbonade of gehaktbal.