Zachte Kazen

 

 

 

 

Brie de Meaux AOC 

 

                           

Land van herkomst: Frankrijk / Gebied ten zuidoosten van Parijs rond het stadje Meaux

 

Cilindervormige, zachte en rauw melkse witschimmelkaas. Deze beroemde kaas is voorzien van het Appelation d'Origine Controlee keurmerk. Zij heeft de bijnaam: Koning der kazen en Prins der desserts. De Brie de Meaux varieert in smaak volgens de rijping.

 

De Brie de Meaux rijpt minimaal 4-5 weken. Hij wordt verpakt in een houten kistje op een laagje stro. De korst is vrij dun en bedekt met donsachtige witschimmel en hier en daar een rood vlekje. De zuivel is strogeel, zacht en romig maar compact. Ze is smeuig maar zal niet uitvloeien.

 

Deze kaas is lekker na een maaltijd of bij een borrel maar wordt ook gebruikt om gerechten mee te bereiden.

 

Smaak: iets zoet met een vleugje hazelnoot.

 

Wijndvies: een goede Chablis. Champagne of een rode wijn die niet te tanninerijk is.

 


 

 

Camembert le Chatelain                       

 

Land van Herkomst: Frankrijk / Normandie 

 

Een camembert bereidt uit gepasteuriseerde koemelk. Deze beroemde zachte kaas wordt ingepakt in houten doosjes.

Deze kaas is lekker als dessert of bij een goede wijn op toast.

 

Smaak:  zacht, smeuig, fruitig en stevig.

 

Wijnadvies: jonge rode wijn of droge witte wijn. Bij een rijpe camembert past een glas appelcider erg goed.

 


 

 

Camembert fermier AOC

 

Land van Herkomst: Frankrijk / Normandie

 

Een camembert bereidt uit rauwe koemelk. Deze zachte kaas wordt ingepakt in houten doosjes.

Naarmate hij meer is gerijpt komt de smaak beter tot zijn recht. 

 

Wijnadvies: jonge rode wijn of droge witte wijn. Bij een rijpere camembert past een glas appelcider erg goed. 

 


 

 

Chaource AOC

 

Land van herkomst: Frankrijk /  Auxerre en Champagne

 

Volgens kenners is dit een van de lekkerste Franse kazen. Kaas  met een beschermde herkomstbenaming van gethermiseerde koemelk. Zij kent een kort rijpingsproces van minimaal 14 dagen. De rijping vindt plaats op roggestromatten, wat de kaas zijn wat gestreepte, vlakke kanten geeft.

De Chaource is een verse, lichte kaas, de kaasmassa is stevig, licht gezouten en de korst is geheel wit. Een goede Chaource ruikt naar verse room en zachte weidepaddestoelen. 

Het verhaal gaat dat de Chaource van origine een kloosterkaas was, afkomstig uit de cisterciënzer abdij van Pontigny, waarvan de monniken de kaasmakerij naar de boeren uitdroegen.

 

Smaak is weelderig, romig, zacht en fris met een zweem van hazelnoten.

 

Wijnadvies: jonge, rode Bourgogne, Chablis of Champagne.

 

 


 

 

Franse Roombrie

 

Land van herkomst: Frankrijk.

 

Een zachte witschimmelkaas bereidt uit gepasteuriseerde melk.

 

Wijnadvies: een rode Cote du Rhone, een witte wijn zoals een pinot blanc of een ogede Chardonnay

 


 

 

Mozzarella di Bufala DOP

 

Land van Herkomst: Italie

 

Mozzarella is bereid uit volle, rauwe of gepasturiseerde waterbuffelmelk. Mozzarella komt van het woord Mozzare omdat zij met de hand in de juiste vorm wordt gekneed. Ze heeft een zachte, veerkrachtige structuur. Het vetgehalte is 52%.  Bij het snijden zal de kaas zoals de Italianen zeggen "gaan huilen". Onder de dunne, gladde korst bevindt zich de nog vrij vochtige zuivel omdat de kaas in wei wordt bewaard.
Ze wordt vaak als voorgerecht gegeten met gesneden tomaat en verse basilicum.

 

Smaak: fris en zacht met een beetje muskus en wilde planten.

 

Wijnadvies: Droge Italiaanse witte wijn of een heerlijke prosecco. Serveert u de mozzarella als aperatief dan is een stevige, frisse witte wijn aan te bevelen.

 


 

 

Rambol

 

Land van herkomst: Frankrijk / de streek van Rambouillet bij Parijs

 

De Rambol is een geraffineerde combinatie van kaas en walnoten. De romige smeltkaas wordt vervaardigd van Emmentaler, Cheddar en Goudse kaas. De Rambol gaat perfect samen met een lekkere Franse baquette.

 

De warme, natuurlijke smaak is het resultaat van de toevoeging van gemalen walnoten.

 

Wijnadvies:eenvoudige rode of witte wijn.

 


 

 

Roomkaas Ananas en Gember

 

Land van herkomst: Nederland

 

Het is een verse roomkaas vermengd met stukjes Ananas of Gember.