Vacherin du Mont d'Or

 

 

De Vacherin de Mont d'Or is een gewassen-korst kaas en wordt gemaakt van uitsluitend koemelk. De productie van de kaas loopt van 15 augustus tot 15 maart. De kaas wordt van de volle rauwe melk gemaakt van koeien van het Montbéliard-ras. Na toevoeging van stremsel wordt de wrongel in de vormen gedaan. Na het vormen wordt de kaas overgedaan in dennenhouten hoepels, om uitlopen te voorkomen. De rijpingstijd is drie weken minimaal op dennenhouten planken. In die tijd worden de kazen dagelijks met pekel gewassen en gekeerd. Aan het eind van de rijping is de kaasmassa geel-beige geworden en heeft een licht zoetige smaak. De kaasmassa is smeuïg, en wordt na langere rijping zelfs geheel vloeibaar.

 

De witte schimmel op de korst wordt na rijping licht rozebruin en vormt golvende rimpels boven op de kaas. Van binnen is de kaas eerst heel licht roomwit met een groenig waas en verspreide, kleine gaatjes. Hij is dan zacht en smeerbaar, maar als u het karakter van de kaas echt wil proeven, moet u hem eten als hij rijp en bijna vloeibaar is. Hij heeft een vrij milde en melkachtige geur, die echter meteen wordt verdrongen door de sterke smaak van zoete, weelderige weiden en een vleugje boerenerf en herfstblad.

 

De traditionele manier om een rijpe Vacherin Mont d'Or te eten is om de bovenkant eraf te snijden en de zachte kaas eruit te scheppen. In de Jura maakt men er soms een compleet maal van met gekookte aardappelen en komijnzaad. Soms giet men wijn op de kaas, wikkelt hem met doos en al in aluminiumfolie en bakt hem 20 minuten in een hete oven.