Blauwader kazen

 

 

De typische blauwe aders ontwikkelen zich in deze kazen door de schimmels Penicillium glaucum of Penicillium roqueforti, die tijdens de bereiding aan melk of wrongel worden toegevoegd. Na het uitlekken of lichtjes persen van de wrongel in de kaasvormen, worden de kazen droog gezouten of gepekeld. Omdat de schimmelplantjes zuurstof nodig hebben om te groeien, worden er in de kazen luchtkanalen gemaakt door het "piquer / pikeren". In een hele Roquefort gebeurt dit door middel van 38 naalden, door en door.

 


 

 

Bleu des Causses AOC 

                           

Land van herkomst: Frankrijk / Lozere, Aveyron en Lot

 

Sinds 1953 heeft de Bleu des Causses zijn eigen AOC keurmerk. Tegenwoordig wordt zij gemaakt van volle koemelk die wordt gethermiseerd ter bestrijding van listerine. Na het zouten, borstelen en spoelen van de kaas worden met naalden gaatjes in de kaas geprikt zodat de schimmel zich goed kan ontwikkelen. Het rijpen dat 3 tot 6 maanden duurt vindt plaats in natuurlijke grotten bij de Gorges du Tarn. De ventilatie van de grotten vindt plaats via de “fleurines” natuurlijke kanalen in de kalkgrotten.

 

Deze kaas is lekker na een maaltijd of om mee te koken.

 

Smaak: romig en pikant.

 

Wijndvies: Rode Port, Cote du Rhone

 


 

 

Bleu d’Auvergne                       

 

Land van Herkomst: Frankrijk / Auvergne 

 

Deze relatief jonge blauwkaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.  De melk komt van koeien die grazen op de hellingen van oude vulkanen waar de grond rijk is aan fosfor, kalium en magnesium. Het is een zachte en romige kaas.

 

Deze kaas is lekker als dessert of bij een goede wijn op toast.

 

Smaak:  licht pikant en nootachtig.

 

Wijnadvies: stevige rode wijn.

 


 

Bleu Stilton

 

Land van Herkomst: Engeland / Derbyshire, leicestershire en Nottingham.

 

De bleu stilton is een brokkelige blauwschimmelkaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.  De naam is afgeleid van het dorpje Stilton maar daar is de kaas nooit gemaakt.

 

De blauwschimmelkaas heeft een zeer sterkte geur en is zacht van smaak.

 

Traditioneel wordt bij deze kaas een stevige Port gedronken.

 


 

Gorgonzola

 

Land van herkomst: Italie /  het noorden o.a. Bergamo

 

Gorgonzola wordt gemaakt uit volle koemelk en is een zeer romige kaas. De wrongel wordt doorboord met lange naalden zodat de schimmel zich goed door de kaas kan verspreiden. Hij rijpt 50 dagen.

 

Gorgonzola is zeer geschikt als dessert maar wordt ook gebruikt bij spaghetti en in pizza’s.

 

Wijnadvies: een goede Chardonnay of bij de wat oudere gorgonzola een Barolo of Barbaresco.

 

 


 

 

Gorgonzola – mascarpone

 

Land van herkomst: Italie.

 

Dit is een romige, pittige Italiaanse kaas opgebouwd uit diverse laagjes pikante gorgonzola en verse mascarpone.

 

Wijnadvies: een goede Chardonnay

 


 

 

Roquefort Papillon Noir AOC

 

Land van Herkomst: Frankrijk / Midi Pyrenees

 

De geschiedenis van deze grote, Franse blauwaderkaas gaat terug tot ver voor de Middeleeuwen. De Romeinen in de 1e eeuw n.Chr. kenden hem al en hij is geprezen door keizers, koningen en dichters. In 1411 kregen de inwoners van Roquefort via een koninklijk besluit het alleenrecht om de kaas te laten rijpen in de plaatselijke grotten van Combalou en dat besluit is nog steeds van kracht.

 

Roquefort wordt gemaakt van rauwe schapenmelk en is zo populair dat de plaatselijke schapen niet meer genoeg melk kunnen leveren om aan de vraag te voldoen. Corsica is bijgesprongen en verscheept nu honderden kazen naar het vasteland om ze te laten rijpen in de zo belangrijke grotten van Combalou.

 

Serveer hem puur met selderijstengels of druiven of als onderdeel van een kaasplank of buffet. Hij is heerlijk als lunch met stokbrood en rijpe peren of met volkorenbrood en waterkers. Roquefort is een uitstekende keus voor alle recepten met blauwaderkaas. De subtiele smaak overheerst de andere ingrediënten niet. Gebruik hem voor saladedressings, hartige taarten, gevulde canapés en in sauzen voor biefstuk en kalfsvlees.

 

Roquefort Papillon Noir is volgens vele de beste Roquefort die er is.

 

Wijnadvies: Rode Port, een zoete muskaatwijn en natuurlijk de klassieke combinatie met Sauternes.

 


 

 

Saint Agur

 

Land van herkomst: Frankrijk / Auvergne

 

De Saint Agur is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en is daardoor romiger en zachter dan de Roquefort.

 

Smaak: de Saint Agur heeft een volle smaak en is minder pittig dan de Roquefort.

 

Wijnadvies: Rode Port, een zoete witte wijn of een Moscatel.