Morbier AOC

 

De Morbier is de jongste AOC van Frankrijk en dankt zijn naam aan het gelijknamige dorp in de Jura vlak bij Morez. De geschiedenis van de Morbier gaat terug tot de 19e eeuw. In die tijd bewaarde men de wrongelrestjes bij de bereiding van de Comté tot de volgende dag. Om insecten te weren werd de wrongel met een laagje as van lokale naaldbomen bedekt. De volgende dag werden nieuwe wrongelrestjes op de eerste laag gedaan en werd het geheel tot kaas verwerkt. Vervolgens perste men de kazen en liet ze 2 tot 3 maanden rijpen in koude en vochtige kelders. Daarna werden de kazen met pekelwater geborsteld om een natuurlijke, grijze tot lichtbruine korst te ontwikkelen.

 

De Morbier wordt gemaakt van rauwe koemelk. Het vetgehalte is 45%. 

 

Onder de stevige en vaak licht gebarsten korst vindt u een zachte smeuïge zuivel in tweeën verdeeld door een laagje as. De kaas is fris en fruitig en zuivelachtig met wat plantaardige nuances.

 

De morbier is een lekkere kaas voor op brood of aan tafel aan het eind van de maaltijd. De morbier is ook uitstekend geschikt als raclette kaas. 

 

Wijnadvies: frisse witte of fruitige rode wijn.